onsdag 11 mars 2009

Baskerprovet

Den röda baskern värmer nu våra huvuden under de kalla Stockholmsdagarna.

Gårdagen var ett stort frågetecken för oss alla. Ingen visste vad som skulle komma här näst. Direktiv om stridsutrustning och stridsväska upställning på yttre var det enda vi visste. Skulle vi åka någonstans? Var detta ett skämt, efter uppställning skulle vi gå upp med sakerna igen och åka och repa kanske... Tankarna var många men få rätt.

När kapten anlände gav han oss nya direktiv. 2 grupper, sextettindelning. Första gruppen skulle ut på äventyr och andra tillbaka till logementet för skriftligt prov. Jag var med i första gruppen. Kartan vi fick visade vägen mot universitetet. Vi skulle ta oss dit på en timma och akta oss för minfältet som var utvisat på kartan. En halvtimma senare satt vi vid universitetet och väntade på att tiden skulle gå. Kapten kom tillslut inglidandes i försvarsmaktens blåa minibuss med en ny karta. Vi följde den till målets slut där huvuduppgiften väntade gediget. Vi fick ett scenario som skulle lösas. Ett par sletna instrument fanns på plats och kapten läste upp lappen som ahn höll i sin hand. Det var krig och två civila engelskmän hade döt under striden på denna plats. Vi skulle nu spela på deras minnescermoni. Engelska nationalsången, psalmen Bliv kvar hos mig och en valfri marsch. På 20 minuter skulle vi vara beredda. Ett brunt kuvert innehållande noter på de första låterna gavs till oss. Nationalsångae, där fick vi klura ut vem som skulle spela vilken stämma eftersom det inte stod. Psalmen fanns på notblad på ett papper och var tvungen att transponera till diverse instrument. Och så instrumenten... Jag tror de anställda musikerna som var med som publik hade haft mycket kul när de hade febblat med instrumenten. Mitt althorn gick inte ens att blåsa i. Men på grund av våra utomordentligt höga instrumentkunskaper löste vi detta genom att flytta på byglar och ändra ventiler. Sen var scermonin igång.
Detta var en riktigt kul grej! Vi hann spela igenom låterna en gång tillsammans innan allavaret började, men med en väl genomförd scermoni vandrade vi tillbaka till logementet för det skriftliga provet. 11.00 Teori och militär prov. Teoriprovet känndes bra. Militärprovet, vart skulle vi ha lärt oss detta?! Och varför är det bilder på 3 personer som man aldrig sett förrut. Alltså känndes detta prov inte riktigt lika okej. Jag var inte ensam kan jag säga.
Lunch.
MX prov. Löjtnant Ahlbin och någon Kapten granskade oss noga. Kul men mycket koncentrationskrävande.
Rid prov. Vi skulle rida en liten ridbana där sritt, trav och galopp ingick. Känndes bra faktiskt.
Middag.
18.00 skulle vi befinna oss i hovstallets replokal utan instrument med baskern i fickan...
Löjtnant Johanssen gav oss då en guidad tur på hovstallet. Vi fick se alla fina vagnar som körs av hästarna och höra mycket historia. Plötsligt mitt i turen kommer alla anställda musiker inklampandes och Löjtnant kommenderar givakt på oss.
"Av med fältmössan, på med baskern"
Alla var godkända och får nu bära baskerprovet. Dettva var ett baskerprov genom tiderna. Det har aldrig utförts på detta sätt någon gång tidigare. Men jag tycker att vi kämpat bra och vad är en vecka i skogen som eldvaktare när man ska spela en minnes scermoni i snöstorm med så kort varsel? Det klarar ingen annan utom vi i LDK!
En liten fest med de oss och de anställda hölls denna kväll. utdelning av vissa resultat från baskerprovet och grillkorv.

Så nu vandrar vi över kasserngården i våra röda fina baskrar.

1 kommentar:

Anonym sa...

vad jag letade efter, tack