torsdag 18 mars 2010

2010 - bröllopets år

Ingen kan ha missat att det kommer bli ett kungligt bröllop i år mellan kronprinsessan Victoria och Daniel. Inte nog med detta bröllop, nu verkar det som att alla har fått bröllopsyta. Det enda media skriver om är snö och bröllop och mässor/utställningar med bröllopstemat får allt annat att verka betydelselöst.

19 juni är den stora dagen för det svenska kungahuset. Det kommer bli ett stort och ståtligt bröllop. Jag hoppas själv vara på plats men LDK:K, alltså livgardets dragonmusikkårs kamratförening.

Diskussionen har pågått och kommer nog aldrig att upphöra:
"Ska vi ha kungahuset kvar?"
Nu är frågeställningen mer levande än någonsin då bröllopet mellan Victoria och Daniel kommer att finansieras med Sveriges pengar. Många tycker att kungahuset är en onödig kostnad för Sverige och att den tiden med en kung i spetsen är förbi. Jag kan hålla med om att det inte är kungen som är i spetsen längre när det gäller politik och styrandet över Sverige men däremot är det just kungahuset som har gjort Sverige till det vi är idag. Kungar och drottningar har lett Sverige i krig, framgång och utveckling. Nu är kungahuset en av Sveriges mest besökta turistattraktioner och någonting vi inte får mista. Et är en kostnad men också en inkomst för både ekonomin och turismen. Vis ka självklart ha kvar kungahuset men frågan om vem som ska betala kan diskuteras. En verksamhet som liknar "beridna högvakten" är ett alternativ.

Och denna bröllopsgåva från Värmland, lakan från klässbol, har ställt till det mellan kommunerna. Ena stunden tackar de nej och andra ja. För en liten stund var jag riktigt stolt över att vara en tjej från Kil men det ändrades dagen därpå då kommunstyrelsen i Kil ändrat sitt nej till ett ja för att delta i bröllopsgåvan från Värmland.
Och nu till alla som kommit på tanken att ge ett kungligt par, som har allt de vill, ett par lakan? Victoria är en förnuftig kvinna och jag tror att hennes sätt att se på livet kommer gynna Sverige när hon träder fram som drottning över Sverige. Tror du som jag att hon skulle bli mycket gladar över en store summa pengar till "Victoriafonden" istället för ett par lakan? Värmland har sin heder med att skicka något unikt värmländskt men den traditionen äv över. Victoria är en modern kvinna som vill hjälpa till både i Sverige och världen. Vi har sett henne aktiv på många olika områden med barn och fattiga i centrum. Victorafonden arbetar för funktionshindrade och kroniskt sjuka barn och ungdomar i Sverige så en bröllopsgåva i den stilgen vore av mycket modernare stil tyckar jag.

Som farmor sa: "Varför inte fråga Victoria och Daniel själva vad de vill ha?" Inte tror jag det är ett par lakan om de får välja på pengar till Victoriafonden istället.

Inga kommentarer: