fredag 21 maj 2010

UKM läns

Under helgen 7-9 var det som sagt UKM läns i Karlstad med UNO som kärna. Jag var där som ledare óch det var en riktigt trevlig festival faktiskt, mycket nytänkande som var både bra och dåligt, det är verkligen något att spåna vidare på.
Efter festivalen fick jag som uppgift att skriva några rader om festivalen till kommunkontakten i Forshaga. För att göra dig lätt för mig publickerar jag artikeln här med några bilder.
Clockwork roulette heter detta bandet som är från Forshaga och som gick vidare till UKM länsfetival.


UKM läns skriver historia

Ett nytt koncept och ett vinnande koncept? Ja årets länsfestival skred över de gamla ramarna och gav ett hundratal ungdomar ett nytt koncept på hur en länsfestival kan se ut. Mycket lyckat, men är det något som kommer att fortsätta? Det återstår och ser.

På fredagseftermiddagen den 7 maj strömmade ungdomar från hela Värmland in genom portarna på UNO i Karlstad. Det var äntligen dags för årets länsfestival med temat storstad. UKM, ung kultur möts, är en festival där ungdomar arrangerar en festival för ungdomar. Man har under helgen 7-9 maj kunnat avnjuta musik i alla dess slag, en konstutställning med skulpturer och porträtt, pardans såsom magdans och trolleri. Men årets länsfestival såg inte ut som den brukar. Det fanns ingen stor och maffig scen, sittplatser var sällsynta och lokalen på UNO liten. Hemligheten var att det fanns en livesändning! För de trötta och taniga eller för de som vill avnjuta UKM i en skön fåtölj har nu drömmen kommit i uppfyllelse. På arenan i bibliotekshuset kunde man sjunka ner i fåtöljen och titta på storbilds TV när scenföreställningarna var i full gång.
Årets festival la sin storsatsning på kringaktiviteter för att inspirera ungdomarna och ge fler valmöjligheter på sysselsättningar. Om man kände för att vila öronen lite från någon av de fyra föreställningarna kunde man sätta sig i baren och lyssna på en dj:s musik eller traska bort till arenan och se på konstutställningen eller livesändningen. När det inte pågick föreställningar var det workshops som regerade. Bland annat Graffiti, UKM kören, klassikern örtakok, designa busskort och Go gerilla. Go gerilla var inspirerat av temat storstad där deltagarna rörde sig i Karlstad city och gjorde annorlunda saker. Det sjöngs sånger på stadsbussar, morgonyoga vid soltorget och andra underliga happenings. En uppskattad workshop av både deltagare och Karlstadbor.
Till rixfestivalen som i år hålls i Skara kommer det att finnas 25 ungdomar från Värmland representerade. På plats i UNO fanns det en urvalsgrupp som gjorde detta urval och det var ingen lätt match för dem med så många skickliga talanger som deltagit under helgen.
Nu återstår bara att se om livesändningen är någonting som UKM kommer att ta med sig i framtiden och utveckla. Kanske kan alla värmlänningar sitta framför sin TV och se på livesändningen i framtiden.
Text och foto: Anna Edlund

Inga kommentarer: