fredag 4 december 2009

K1:s högtidsdag

Till minne av slaget vid lund 1676, ett av de blodigaste slagen som stått på nordens mark. Striden stod mellan dansk armé på ca 13 000 under Kristian V:s ledning och Sveriges armé på ungefär 8 000 soldater under Karl XI:s ledning. Det var knappt att Sverige tog hem segern men med en klok kung i spetsen och en mindre klok dansk armé som tolkade Sveriges stora underläge som ett överläge blev Sverige till slut segrare av Skåne. Segern baserades på små tillfälligheter. Ca 9 500 stupade och däribland endast 3 000 Svenskar.

Vi har firat detta från 07.30 i morse då alla värnpliktiga satt uppradade i ridhuset för en traditions genomgång av händelsen. Under ceremonin, där alla på dragon bataljon deltog, hade också besök av en präst som tidigare år. Några psalmer ljöd över kavalleri kasern med röster från värnpliktiga såsom befäl.

Några traditionsenliga hästtävlingar hölls på eftermiddagen i ett större ridtält där 4. skvadron tävlade mot Liv skvadron. Första tävlingen var en duellhoppning med befäl. Hästarna var upptrissade och ett befäl föll av sin häst utan skador. Det var nästa så taket lyfte sig där skvadronerna skrek hejar rop nästan i takt. Kapten Isaksson tog hem segern för detta år. Andra tävlingen var sabelfäktning till häst. De red två mot varandra och det gick ut på att först skära av de två gurkorna som var placerade längs med banan och sedan sticka hål på två ballonger. Segraren i denna tävling var inte väntat, Kapten Victor som tagit hem segern ett antal år på raken. Sista tävlingen bestod av två värnpliktslag, ett från 4.skvadron och ett från Liv skvadron. Barbacka på hästen skulle de ta sig igenom en lite roligare bana, denna tävling kallades för "hurry skurry" och användes förr för att sysselsätta hästar och soldater i fält. Tyvärr slutade denna tävling med en lite mer illa avsittning, vet inte hur det gick med ryttaren som flög av men när vi lämnade ridhuset väntade de på en ambulans.

Den traditionsenliga dagen är nu genomför ännu ett år.

Inga kommentarer: