lördag 30 november 2013

En vecka rikare på kunskap

En händelsefull vecka går mot sitt slut när jag rullar ut från Göteborg på tåget mot Stockholm. Tankarna samlas och jag inser att det var länge sedan det var måndag den 24 november och jag satt och arbetade på kontoret en helt vanlig dag. Många nya insikter och tankar har tagit plats. Kommande måndag kommer inte vara densamme, ändå om jag sitter och arbetar på samma kontor en helt vanlig dag.

I onsdags inledde Ungomsstyrelsens generalsekreteraren den tvådagar långa rikskonferensen om Fler unga i arbete i Norden. Hon är ny som Generalsekreterare, jobbat endast i 12 veckor. Först tyckte jag hon kändes byråkratisk, stel och lite tråkig. Men, när hon senare blev intervjuad fick jag en annan bild, en annan känsla. Mitt i intervjun öppnar hon upp sig. Hon berättar hur problematiskt det blivit hemma, att hon och hennes man inte kan se på nyheterna tillsammans längre. Hon illustrerar sig själv genom att i en hastig rörelse: peka med hela handen och kroppen på publiken som om vi vore TV rutan och hejdlöst skriker ut: "DET VET DU VISST DET, DET HAR NI FÅTT EN RAPPORT OM AV OSS!!!!". Hon chockar alla 900 deltagare. Om någon sov så gör de det inte längre. Hennes energi och engagemang sprider sig i efterföljande rungande applåder och jubel. Tack Alice Bah Kuhnke för ditt brinnande engagemang för ditt arbete!

Konferensen fortsatte på topp med Leo Razzak från Fryshuset. Med sitt berättade målade han upp Fryshusets historia och fick alla i lokalen att sväva in i berättelsens värld. Vilken verksamhet! Precis den typ av verksamhet jag tycker Sverige bör satsa på. 

Jag inspirerades av seminariet Validering av ideellt engagemang. Först förstod jag inte vad seminariet skulle handla om men en bit in blev det mycket intressant. Hur ser vi egentligen på ideellt engagemang vid rekrytering. Är det den formella eller informella kunskapen som är viktigast? Att ideellt engagemang är meriterande för arbete är ett faktum. Men hur kan vi mäta det? Redan anställda personer som har ideellt engagemang som merit och ska rekrytera nya personer bör rekrytera personer med ideellt engagemang. På det sättet gör vi ideellt engagemang viktigt och meriterande!

Jag tog en sväng på Lisebergs Julmarknad igår kväll har efter det fått igång julstämningen hos mig. Att besöka Jul på Liseberg kring första advent börjar bli en tradition för mig. En tradition jag inte vill bryta. 

Idag har jag arbetat i Kungsbacka med projektet Ungdomsinflytande nu! Jag har samordnat en processdag för RUM-Riksförbundet Unga Musikanter. Inspirerande ungdomar har arbetat sig igenom flera övningar och tagit fram vad som är viktigt för dem och för RUM i stort. Min energi är på topp och jag ser ljus i tunneln. Det är en lång väg att gå men ack den rätta vägen som leder till positiva resultat. Det ska bli spännande att fortsätta följa dem i deras 2 kommande 
processdagar och se vad resultatet blir. 
Jag tror på att det kan bli storartat.


Flera gånger under veckan har jämställdhetsfrågan dykt upp. Hur jämställt är det egentligen omkring mig och mina största intressen? Hur jämställt är RUM? Hur jämställt är musik? När vi spelar musik och vill uttrycka de musicerande känslorna, med vilka ord uttrycker vi oss med. Är de helt neutrala? Är det sak samma att Landslagen i RUM har slipsar för killar och schalar för tjejer? Eller är det början till ett mer jämställt civilsamhälle om alla deltagare i Landslagen själva får välja om de vill ha slips eller schal?

Tänk att vi varje ny dag i veckan går till jobbet och är en vecka rikare på kunskap och har ytterligare en vecka framför oss att fylla med nya tankar, idéer och lärdomar. 

Tankarna är många och veckan varit lång. Måndag morgon på kontoret kommer inte vara densamme. Ändå om jag sitter och arbetar på samma kontor en helt vanlig dag.

måndag 4 november 2013

UNGDOMSINFLYTANDE ÄR KUL






Att arbeta med ungdomsinflytande är kul, viktigt och lärorikt. I morgon ska jag till Trollhättan för att berätta om projektet på en utbildning. Jag kommer också att sitta med i en paneldiskussion om "Hur går vi vidare i vår förening/kommun?" som handlar om hur de vill arbeta med ungdomsinflytande. Det känns som en lyx att ha ett så bra projekt att presentera. Ett projekt med konkreta verktyg som kan börja använda direkt. Projektet är riktat till amatörkulturorganisationer men passar för alla slags organisationer och kommuner som vill arbeta med ungdomsinflytande.

Från framtidshopp till Nutidsresurs
Inflytandeguiden - läs hela HÄR.
Ungdomsinflytande nu! är ett projekt finansierat av Ungdomsstyrelsen och ax - amatörkulturens samrådsgrupp. Det är ax Ungdomsråd som driver det med mig som projektledare. Ungdomsrådet har arbetat fram en så kallad Inflytandeguide som är vårt underbara arbetsmaterial. Ni hittar guiden i sin helhet HÄR. Den innehåller Tio konkreta tips taget ur verkligheten. Läs, beskåda och använd. 

När vi arbetar med ungdomsinflytande är det också viktigt att tänka på hur vi gör det och för vem vi gör det. Reellt ungdomsinflytande handlar om att unga människor ska kunna ha inflytande hela vägen på sitt sätt, inte inflytande på ett vuxet vis. Ta t.ex. ett pepparkakshus där degen bakas, gräddas, skärs ut i rätt storlek, sätts ihop och dekoreras. Om unga får vara med och ha inflytande från första början när degen ska bakas och hela vägen till den sista dekorationen, det är då vi skapar utveckling. Om unga väljer att ta bort kardemumman så gör det! Genom att vi är öppna för förändring kan vi finna ny lösningar på problemen. Kanske skapar vi tillsammans en helt ny smak på pepparkakshuset? Unga har kunskap, kompetens och erfarenhet som ska ses som en metod för att utveckla en organisation. 

Men varför ska vi egentligen arbeta med ungdomsinflytande? Är det för att det är något vi borde göra, för att det ser snyggt ut på pappret eller för att det är ett måste i dagens samhälle? Det finns en baktanke till att vår Inflytandeguide heter "Från framtidshopp till nutidsresurs". Unga människor ska ses som en resurs idag, vi formar framtiden idag. Om vi ser unga människor som en resurs är det en möjlighet för organisationen att nå sina mål. Arbeta med ungdomsinflytande är en metod för att utveckla organisationen, inte för att unga människor är framtiden. Unga människor ska kunna vara med och forma sin framtid.